Proses buat satay
Ayam 10 kg dapat 500 cucuk
-1 kg gula
- Bawang merah 15 ulas
- Bawang putih 1 labu
- Blend bawang merah dan bawang putih gaul dengan ayam dan gula
- tambah serbuk kunyit 5 sudu besar
- Peram 4-5 jam
Proses buat kuah kacang
...kacang 2 kilo blend
... air satu jag
... serbuk ketumbar 2 sudu
... serbuk cili 4 sudu
... gula setengah kg
biarkan air megelegak dengan api kuat
masukkan kacang biar sampai kuar minyak
masukkan rempah dan bahan2 lain kuah kacang masak sampai naik bau
masukkan rangka ayam
Proses buat sambal
tadah air peraman satay masak dengan api yg sederhana
campurkan dengan serbuk cili merah
campurkan dengan kulit ayam masak sampai mengelegak....sejukkan baru sedap utk d makan
Comments
Post a Comment